TORTELL POLTRONA

JAUME MATEU BULLICH
Barcelona, 1955.

Mestre industrial en electrònica i mecànica. Estudia sociologia i economia política a l’ICESB, quan aquí encara no hi havien universitats per estudiar aquests temes. 

Pallasso. Debuta als escenaris com a cantant còmic de la “Gran Orquestra Veracruz” (1974). Immediatament dedica la seva vida professional a ser pallasso, Tortell Poltrona, practicant i revaloritzant una professió tan antiga com la humanitat, conreant i investigant els valors escènics i socials de la figura del pallasso. Professionalment estrena la seva carrera artística amb Claret Papiol, formant la parella de pallassos Germans Poltrona.

 

Director i fundador del Circ Cric el 1981.


Director i fundador del CRAC, Centre de Recerca de les Arts del Circ (1995).


Director i fundador del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà (1984-1986).


Ideòleg i fundador del Festival de Pallasses d’Andorra, Fòrum de la Comicitat (2001).


Fundador i President de l’ONG Pallassos Sense Fronteres (1993). 
Ha fet llargues expedicions als camps de refugiats i a les depauperades zones de Croàcia, Sèrbia, Bòsnia, Kosovo, Sàhara, Armènia, Chiapas, Sri Lanka, Colòmbia, Brasil, Cuba, Sierra Leone, Costa d’Ivori, Benín, Haití, R.D. del Congo, Etiòpia, Líban, Libèria…

 

Des de l’any 1978 participa a Festivals Internacionals de Teatre d’Europa i d’Amèrica. A l’escenari ha treballat amb il·lustres pallassos com Charlie Rivel, Oleg Popov, i també davant d’artistes com Joan Miró, J. V. Foix i Joan Brossa.

RECONEIXEMENTS

 • 2022Creu Sant Jordi atorgada per la Generalitat de Catalunya,per la seva valuosa contribució al món del circ, amb la creació del Circ Cric, un referent destacat per a diverses generacions i per la renovació del llenguatge del pallasso clàssic, defensant una idea més poética, conjugant ética i estètica i fent riure grans i petits. Considerat un pioner en l’humor clown de Catalunya, la seva vessant d’activista social queda reflectida a la tasca de Pallassos sense Fronteres, de la qual és cofundador juntament amb Montserrat Trias Muñoz, així com del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà i del Festival de Pallasses d’Andorra.

 • 20201er Premi Joan Armengol i Moliner d’ÒMNIUM CUTURAL a artistes I accions culturals multidisciplinàries, en reconeixement a la seva trajectòria i a l’esforç incansable per impulsar projectes com el festival Circ Cric de Sant Esteve de Palautordera I el compromís i la “intensa relació al servei de les arts” dels guardonats, que juntament amb Joan Armengol i Moliner ‘Juanitu’ van fundar el 1993 l’ONG Pallassos Sense Fronteres.

 • 2019Premi Bosquerol, Sant Celoni. En reconeixement a la tasca feta per impregnar la seva proposta artística de circ, referent per tot el país, dels valors de l’entorn i la natura.

  Premi especial de la Ciutat de Cornellà.

 • 2018XXIV Premi Mestres 68. Premi Nacional per l’acció pedagògica desenvolupada al llarg de la seva vida professional fomentada en el valor de l’alegria i l’humor però totalment compromesa en la defensa dels drets humans i els drets dels infants.

  Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes,
  concedit pel Ministerio de Educación, Cultura y Deportes.

 • 2017 – Premi ARC, XV Premis de la Indústria Musical del Directe, a l’espectacle Tortell Poltrona i Albert Pla, a la Millor Gira Artística o Grup Musical adaptada a públic familiar.

  Medalla F.A.D. –
  (Foment de les Arts i el Disseny), en reconeixement a persones o entitats que han fet aportacions valuoses en la vida social i cultural del nostre país, a Tortell Poltrona: “A un pallasso del d’abans, amb ànima compromesa. A un poeta tossut, obstinat a renovar l’art de viure. A un abanderat de l’humor sense complexos. Per un riure sense límits, un pallasso sense fronteres”.

 • 2014 – Premi Zirkolika 2014 de Circ a Catalunya, a l’espectacle Bemoll Sostingut com a millor espectacle de circ de carpa.Premi IDENTITAT 2014 de Cornellà de Llobregat a Jaume Mateu i Bullich, “Tortell Poltrona, per una vida dedicada a promocionar el circ, tant a través del Circ Cric que ell dirigeix, com del CRAC (Centre de Recerca de les Arts del Circ) amb seu a Sant Esteve de Palautordera. També volem reconèixer la seva tasca humanitària que realitza amb Pallassos Sense Fronteres…”.

  La Comunitat Palestina de Catalunya que concedeix el “Premi Esperança” a personatges i entitats de la societat catalana que han tingut un paper destacat en el suport i la lluita pels drets dels palestins li atorga a Tortell Poltrona el Premi Esperança 2014, “per la seva destacada tasca en l’acompanyament de lliurar un somriure a nens i adults que pateixen les devastadores conseqüències de la guerra i desastres naturals a tot el món, i en particular, per lliurar als seus nens i nenes palestines aquesta humanitat i aquest afecte que fa brollar dels seus cors un vessant de guaridors somriures”.

 • 2013 – Premio Nacional de Circo atorgat per l’INAEM, “por su aportación al mundo circense a través de una dilatada trayectoria, en la que destacant proyectos desarrollados conjuntamente con Montserrat Trías como la cofundación de ‘Payasos Sin Fronteras’, la creación de Circ Cric y la intensa labor de captación de Nuevos públicos por medio del programa ‘Un dia al Circ Cric’, destacando su constante e inteligente conjunción de formas clásicas y modernas”.

 • 2012 – Nas d’Or del Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, Memorial Charlie Rivel 2012.

 • 2011 – Premi de la revista Zirkolika a “Grimègies” al millor espectacle còmic.

 • 2010 – Premi Festival Etnosur, reconeixement a persones que han donat un toc especial al món en el que estan especialitzats i que enriqueixen la nostra vida quotidiana.

 • 2008 – VII Guardó Marta Mata de Pedagodia, que concedeix Rosa Sensat (Generalitat de Catalunya Departament d’Educació- Ministeri d’Educació, Política Social i Esports- Institut Superior de Formació del Professorat MEPSO- Diputació de Barcelona Àrea d’Educació- Ajuntament de Barcelona Institut d’Educació- Fundació Artur Martorell), a Circ Cric “per la seva acció oberta al món a través d’un art generador de cultura, una cultura oberta que ajuda a les persones a ser més humans, encara que sigui per uns instants, sense fronteres entre petits i grans”.

  Premi Xammar de Cultura atorgat per Òmnium Cultural a Tortell Poltrona.

  Premi de la Supreme Master Ching Hai International Association, a Tortell Poltrona per la creació de Pallassos Sense Fronteres.

 • 2005 – Premi Nacional de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Jaume Mateu (Tortell Poltrona) i Montserrat Trias (Titat Craconi) pel Circ Cric.

 • 2002 – Premi COPENE de Teatre, Salvador de Bahía (Brasil), a Tortell Poltrona.

 • 2001 – Premi F.A.D. d’Honor d’Arts Parateatrals Sebastià Gasch, Barcelona a Tortell Poltrona, “el nostre nen del temps etern”.

  Reconocimiento d’O’Conceillo de Silleda, Galícia en el marc de la 1a Setmana de l’Humor, per la seva destacada tasca, a Tortell Poltrona.

  Agraïment de l’Ajuntament de Xirivella, en la 8a Mostra de Teatre de Pallassos, a Tortell Poltrona.

  “Ignasito” de la IV Trobada de Pallassos, Alzira, a Tortell Poltrona.

  Premi ARC de l’Associació Professional de Representants, Promotors i Mànagers de Catalunya, per la seva trajectòria artística i professional, a Tortell Poltrona.

 • 2000 – “Lamiak de Bronze” del Festival “Teatre Humor de Carrer”, Leiola, a Tortell Poltrona.Premi

  Especial de Circ, de la III Edició dels Premis Max, a Tortell Poltrona.

 • 1997 – Sebastià Gasch del F.A.D., Premi Aplaudiment al Circ CRAC, Barcelona. “Pel seu esforç en impulsar una companyia estable d’arts del circ, i per la seva activitat d’investigació dirigida a mantenir viu l’esperit circense”.

 • 1996 – Premi de la Critica Teatral de Barcelona temporada 95/96, per l’espectacle “La Gran Repris” del Cric CRAC.

  Memorial Joan XXIII, de la Fundació Víctor Seix de Polemolgia, a Tortell Poltrona.
 • 1994 – Medalla Mèrit Cultural Palestí, Gaza (Palestina), a Tortell Poltrona per la seva tasca amb Pallassos Sense Fronteres.

 • 1993 – Festival Internacional Performance d’Acteur, Cannes (França), a l’espectacle Post-Clàssis de Tortell Poltrona.

 • 1988 – Premi del Festival de Vídeo d’Estavar (França), a Circ Cric Videoproduccions pel capítol “Ara més que mai de Poltrona Express”.

  Joanot de Teatre, Barcelona, a Tortell Poltrona.

 • 1987 – Finalista I Biennal de Vídeo de Barcelona, a Circ Cric Videoproduccions.

  Aplaudiment Sebastià Gasch del F.A.D. de les Arts Parateatrals, Barcelona, a Tortell Poltrona.

 • 1983 – 3r Premi Festival Clowns de Viena (Àustria), a Tortell Poltrona.

 • 1981 – El Jurat dels Premis F.A.D. Sebastià Gasch de les Arts Parateatrals destaca la tasca del Circ Cric per la consecució d’un circ català.

Espectacles

 • 2023Festival Circ Cric al Montseny, temporada primavera amb l’espectacle “UN DIA AL CIRC CRIC” i l’espectacle “QUE BÈSTIA!”.

 • 2022Festival Circ Cric al Montseny, temporada primavera amb l’espectacle”CATACRIC.41″, i l’espectacle “QUE BÈSTIA!”.

 • 2021Festival Circ Cric al Montseny, temporada primavera i tardor amb l’espectacle “CATACRIC.40”, celebrant els 40 anys del Circ Cric.

 • 2020Festival Circ Cric al Montseny, temporada primavera amb l’espectacle “CATACRIC”.

 • 2019Producció i estrena de l’espectacle de Circ i Música: “CATACRIC”, estrenat al Festival Circ Cric al Montseny. Producció i estrena de l’espectacle: “QUE BÈSTIA!”.

 • 2018Festival Circ Cric al Montseny presenta la nova producció: “GARRANYECS”.

 • 2017Festival Circ Cric al Montseny presenta la nova producció: “GARRANYICS”.

 • 2016Festival Circ Cric al Montseny presenta la nova producció: “GRINYOLS”.

 • 2016Producció i estrena espectacle “PP POLTRONA PLA”, concert espectacle amb Tortell Poltrona i Albert Pla.

 • 2014/2015Presenta al Festival Circ Cric al Montseny la nova producció: “BEMOLL SOSTINGUT”.

 • 2013Festival Circ Cric al Montseny, estrena de
  l’espectacle “MESTRE, SILENCI!”, en homenatge al recent desaparegut mestre Víctor Ammann, director musical de Tortell Poltrona i Circ Cric des de 1990.

  Producció de l’espectacle “MATX DE PALLASSOS” presentat al Festival Internacional de Pallassos de Cornellà, al Festival Grec de Barcelona i al Festival Temporada Alta de Girona.

  Producció de “CIRC CRIC + LA TROBA KUNG-FÚ”.

 • 2012GIRA CIRC CRIC per l’Estat Espanyol amb “ELS RACONS DE LA MEMÒRIA”, finalitzat al Festival Grec de Barcelona.

  Festival Circ Cric al Montseny, temporada primavera.

  Temporada al Teatre Lliure de Gràcia de Barcelona amb l’espectacle “GRIMÈGIES”.

 • 2011Estrena espectacle “GRIMÈGIES”, monòleg d’un pallasso sobre la mort, dirigit per Mario Gas.

 • 2010/2011Gira Circ Cric per Balears i Catalunya amb “ELS RACONS DE LA MEMÒRIA”.

 • 2010Festival Circ Cric al Montseny, temporada de primavera.

 • 2009El Circ Cric s’instal·la novament al Teatre Lliure amb l’espectacle: “ELS RACONS DE LA MEMÒRIA, 35 ANYS FENT EL PALLASSO!”, formant part de la programació de tardor del Teatre Lliure de Barcelona.

  Circ Cric al Parc Natural del Montseny, temporada de primavera.

  Circ Cric al Teatro Circo Price de Madrid.

 • 2008Circ Cric al Parc Natural del Montseny,
  temporada de primavera i tardor. L’espectacle de tardor va retre homenatge a la trapezista Carmen Sánchez.

 • 2007Circ Cric al Teatre Lliure, formant part de
  la programació de Teatre Lliure de Barcelona, el Circ Cric s’instal·la a la Plaça Margarida Xirgu.

 • 2006Circ Cric, circ itinerant.

 • 2005Circ Cric, circ itinerant.

 • 2004Circ Cric, circ itinerant.

 • 2003Circ Cric, circ itinerant.
   
 • 2002Posada en marxa del Circ Cric.

 • 2001“FA MI RE”, coproducció amb el Teatre Nacional de Catalunya, Barcelona.

 • 2000Circ Crac, circ itinerant amb “LA FAMÍLIA CRACONI”.

 • 1999Circ Crac, “UI, ARA…!” / Circ Crac, “TOT ESPERANT GODOT”.

 • 1998“LA NIT DE LES MIL LLUNES”, coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona. / Circ Crac, “ARRAN”.

 • 1997Circ Crac, “MIRATGES, MENTIDES I MIESTERIS” / Circ Crac, “RUMBAQUETUMBA”.

 • 1996Circ Crac, “IN FRAGANTI”, coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona.

 • 1995Circ Crac, “LA GRAN REPRIS”, coproducció amb el Mercat de les Flors de Barcelona.

 • 1994“JO, MOSCA” amb Montserrat Trias “Senyoreta Titat” i Joan Montantès “Monti”.

 • 1990“DENTS BEN NETES” amb Montserrat Trias i Víctor Ammann.

 • 1989“LA BANDACLOWNS” / “POST-CLÀSSIC”.

 • 1988“CLOVNI”.

 • 1983“BOGERIES”.

 • 1981“CIRC CRIC”.

 • 1978“GERMANS POLTRONA”.

 • 1976“EL CIRC MÉS PETIT DE TOTS”.
 •  
 • Discografia

“Tortell Poltrona i la Bandaclowns” (Picap).

Bibliografia

Animal de Circ – Retrat de Tortell Poltrona, de Marcel Barrera – Ed DAU

El món fascinant del Circ Cric – Ed Viena

Diaris de Viatge – Tortell Poltrona amb Pallassos sense Fronteres – Icària Editorial

Opinions d’un Pallasso, El compromís social de l’artista: conversa amb Miquel Osset – Ed Proteu